28 Nisan 2015 Salı

The New Talk 1 Ortadoğu ve Yunanistan

BAU İletişim Fakültesi Yeni Medya Bölümü'nün düzenlediği The New Talk konferans serisinin ilkinde, Amerikalı gazeteci  Dickey ve Yunan gazeteci Konstantopulous "Siyaset ve Yeni Gazetecilik: Ortadoğu ve Yunanistan" üzerine konuştu.


Konferans, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatoş Adiloğlu ve Habertürk gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Selçuk Tepeli'nin açılış konuşmalarıyla başladı. Ardından Yeni Medya Bölümü Öğretim Görevlisi Mahmut Çınar'ın moderatörlüğünü yaptığı konferans başladı. 

"ABD’nin Kuzey Irak Kürt hükümeti ile arası iyi" 

Öğretim Görevlisi Mahmut Çınar’ın moderatörlüğünde yapılan konferansta Amerikan The Daily Beast gazetesi editörü Christopher Dickey, “Call of Duty: Ortadoğu Enformasyon Savaşının Ortasında Basın” başlıklı bir konuşma yaptı. 

Dickey konuşmasında, “Call of Duty” isimli bilgisayar oyunundaki savaş görselleriyle Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) yayımladığı videolar arasındaki benzerliğe dikkat çekti. 

IŞİD’in yakarak öldürdüğü Ürdünlü bir pilotun görüntüleriyle, oyundaki görüntülerin birebir örtüştüğünü belirten Dickey, “Popüler oyunlardaki görüntülere yakın çekimler yaparak etki alanlarını genişletmek istiyorlar. Terör aslında bir iletişim biçimidir. Bütün terör örgütleri, eylemlerini mesajlarını duyurmak için yapar” dedi. 

"Hükümet halka yalan söylüyor" 

Gazeteciliğe başladığı dönemde, her sahaya çıktığında hükümetin halka yalan söylediğini fark ettiğine değinen Dickey konuşmasında, “Milyonlarca insan bu yalanlar nedeniyle öldü. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) neredeyse her yıl ortalama bir operasyon yapıyor. Amerikan halkı bir süre sonra tüm operasyonları unutuyor. Ancak operasyon yapılan ülkelerin halkları bunları unutmuyor” ifadelerine yer verdi.

Okurların bir bölümünün savaşlara dair olayları görmezden geldiğini ya da unutmak istediğini vurgulayan Dickey, “Bir bölüm ise her ne şartta olursa olsun inanmak istediğine inanıyor. Burada biz gazetecilere düşen görev cehalet ve umursamazlıkla mücadele etmektir” diye konuştu.

Dickey, bütün hükümetlerin sosyal medyayı kontrol altına almak istediğine dikkat çeken Dickey, “Ancak bu kaybedecekleri bir savaş. Yine de mücadele etmeye devam ediyorlar” dedi. 

"ABD'nin Ortadoğu politikası" 

Dickey, ABD’nin Ortadoğu politikası üzerine şunları söyledi:

“ABD, bir şey bildiği için değil; bilmediği için Irak’ı işgal etti. Obama’nın Ortadoğu konusundaki politikası aslında çok açık. Obama, özellikle insansız hava araçları ile müdahalelerin sürmesinden yana. Doğrudan bir müdahaleyi istemiyor. Ancak bu ideolojik değil pratik bir sorun. ABD aslında kötü bir işgalci ve müttefiklerinin daha ofansif olmasını istiyor. ABD’nin Kuzey Irak Kürt hükümeti ile arası çok iyi.  PYD’ye de destek veriyor. YPG’ye doğrudan destek veremiyor çünkü Türkiye ile diplomatik açıdan sorun yaşamak istemiyor. Amerikan basını ise IŞİD’le mücadelesinden dolayı YPG’ye sempati ile yaklaşıyor.” 

Yunanistan gazetelerinin toplam tirajı 90 bin 

Konferansta “Yunan Medyasında Alternatif Medyanın Rölü ve 2015 seçimleri” başlıklı bir konuşma yapan Yunan gazeteci Michael Angelos Konstantopulous, kooperatif sistemle kurulan, bağımsız bir yayın organı olan “Gazetecilerin Gazetesi”nin (Efimerida ton Syntakton) kuruluş hikayesini anlattı.

100’den fazla gazetecinin bir araya gelerek kurduğu gazetede, satış ve reklam dışında gelirleri olmadığına değinen Konstantopulous, “Herhangi bir şirketten destek almıyoruz. Çıkar çevrelerinden uzak durduğumuz ve bağımsız olduğumuz için, özgürce hükümeti eleştirebiliyoruz. ‘Gazetecilerin Gazetesi’ şu anda Yunanistan’ın en çok satan 4. gazetesi durumunda” diye konuştu.

Konstantopulous, Yunanistan’daki ekonomik krizin medya sektörünü de vurduğunu hatırlatarak, “Gazetelerin okunma oranı yüzde elli düştü. İnsanlar sosyal medyaya yöneldiler. Yunanistan’daki gazetelerin toplam tirajı 90 bin civarında. ‘Gazetecilerin Gazetesi’ günlük 10 bin civarı satılıyor” dedi. (Yeni Sayfa Haber Merkezi / Fotoğraf: Damla Aydemir)

--

bianet'in konuyla ilgili haberi.

duyarsız.org'un haberi

0 yorum:

Yorum Gönder

Arşiv